Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Piwne zwyczaje Polaków

26 października 2018 | Dodatki Jednodniowe
źródło: materiały prasowe

|Woda, słód, chmiel i drożdże to niezmienna od wieków receptura, której piwo zawdzięcza ogromną popularność. 
Złoty trunek jest bowiem jednym z najchętniej spożywanych napojów na świecie. Także w Polsce.

Statystyki pokazują, że jesteśmy czwartą najbardziej „piwolubną" nacją w Europie po Czechach, Niemcach i Austriakach! Nic więc dziwnego, że piwo traktujemy ze szczególną atencją, a jego konsumpcji towarzyszy bogactwo rytuałów, które sprawiają, że złoty trunek jest zdecydowanie czymś więcej niż tylko napojem gaszącym pragnienie.

Dobre, bo z Polski

Statystyczny Polak wypija około 99 litrów piwa w ciągu roku. Połowa piwoszy sięga po nie więcej niż dwa jego kufle tygodniowo. Sięga za to coraz bardziej świadomie. Polacy z niekłamaną ciekawością zgłębiają wiedzę na temat rodzajów, stylu i receptur ich ulubionego trunku. Wraz ze wzrostem zainteresowania piwną tematyką ważne stało się dla nich to, gdzie warzone są wybierane przez nich piwa. Mimo uznania rodzimych piwoszy dla piw czeskich czy niemieckich,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11190

Wydanie: 11190

Spis treści

Reklama

Zamów abonament