Żywiec wieprzowy tanieje jesienią
rolnictwo | Rosnąca produkcja wieprzowiny, nagłe blokady eksportu przez USA i ryzyko rozwoju ASF prowadzą do silnych spadków cen mięsa. W górę idzie cukier. Aleksandra Ptak-iglewska
Zmieniają się trendy cen – wynika z prognoz przesłanych przez analityków pięciu banków, które biorą udział w rankingu prognoz surowców rolnych „Rzeczpospolitej": Alior Banku, BGŻ BNP Paribas, Credit Agricole, PKO BP i Santander Banku. Największa niespodzianka to ceny cukru, które po ponad roku spadków zaczną rosnąć. Do drożejących towarów rolnych dołączą też zboża i produkty mleczne. Natomiast spadki cen wieprzowiny będą dwucyfrowe.
Tanio, taniej
Według prognoz, do końca listopada ceny trzody chlewnej spadną nawet o 9,1 proc. wobec końca września. Jeszcze silniejsze spadki czekają ceny trzody w perspektywie kwartału: w końcu stycznia 2019 r. ceny zwierząt w skupie będą nawet o 12,9 proc. niższe. Wpływ na to mają takie zdarzenia, jak tygodniowa blokada eksportu wieprzowiny do USA czy postępy afrykańskiego pomoru świń (ASF). Spadek cen i nadprodukcja składa się na koniec tzw. świńskiej górki, czyli cyklu koniunkturalnego, który powoduje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta