Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najlepszą miarą jest nasza garść

19 stycznia 2008 | Styl życia
źródło: Corbis

Rozmowa z Anną Lewitt, trenerem żywienia i dietetyczką, o tym jak jeść mądrze i zdrowo

Rz: Co jest na tym talerzu, który pani przygotowała dla mnie, nie znając mnie wcześniej?

Anna Lewitt: Produkty dobrane tak, aby dostarczyć wszystkich składników potrzebnych organizmowi w jednym cyklu trawiennym, który trwa od trzech do czterech godzin. Istotą jest kompozycja. Zawsze na talerzu powinno się znaleźć dobre źródło białka (tutaj pierś z kurczaka przygotowana beztłuszczowo), węglowodany złożone, czyli np. kasza jęczmienna, do której jest dodana łyżka oliwy – źródło niezbędnych tłuszczy, oraz warzywa, które dopełniają kompozycję pod kątem witamin, składników mineralnych i błonnika. Wartość energetyczna takiej porcji nie przekracza 350 kcal i jest idealna, kiedy spożywamy pięć posiłków dziennie.

Naprawdę? Tu jest bardzo dużo jedzenia. Wyobrażałam sobie, że zaproponuje pani plaster szynki i trzy szparagi.

Nie chodzi o to, aby jeść mało, tylko mądrze. Zasada jest prosta, nasza garść jest najlepszą miarą. W każdym posiłku powinna się znaleźć garść kaszy albo ryżu, garść chudego mięsa bądź ryby i garść warzyw. Tak dobrane produkty będą odpowiednie pod kątem kalorii i składników odżywczych. Dadzą siłę do następnego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7917

Spis treści

Ekonomia

Aegon coraz bliżej Skarbca
Aldi na wiosnę w Polsce
Bez rosyjskiego embarga
Biopaliwa: lekarstwo gorsze od choroby
Bracia od Aldiego
Bratysława – państwowa
Bruksela przegrała w Bułgarii
Budżetówka protestuje, bo chce zarabiać więcej
CEDC podnosi tegoroczne prognozy
Cyfrowa telewizja już za rok
Cytat dnia - Peer Steinbrück, minister finansów Niemiec
Czwarta fabryka na Węgrzech
Darmowy lnternet do obiadu
Deficyt 2008 może być niższy
Droga pszenica, tanieje schab i szynka
Drogie biura posłów
Ekspansywne Mokate
FSO ratowana nieskutecznie
Fatalny tydzień na rynku, a perspektywy są mgliste
Fuzja funduszy emerytalnych Aegonu i Skarbca
GM oszczędza
Ideologia czy rachunek?
Kalendarium gospodarcze
Kina liczą na „Indianę Jonesa” i „Narnię”
Komentarz giełdowy
Komisarz w PTU zbiera się do wyjścia ze spółki
Kufel z pianką coraz droższy
Kupujemy coraz więcej słodyczy, choć te drożeją
Liczba dnia - 18,1 proc. droższa benzyna
Metro bez Extra
Miliony na broń z USA
Nafta pod dyktando wieści zza oceanu
PHF sprzeda trzy swoje Polfy
Pakiet ratunkowy USA
Podwyżka prądu w lutym, za rok – uwolnienie cen
Potwierdzone zasoby ropy
Rosja dostała w Sofii, co chciała
Rozchwiane wskaźniki
Sieradzki Polmos walczy o przetrwanie
Sprzedaż PZL Mielec uzasadniona
Staniał roaming
Strajk w Budryku wymyka się spod kontroli
Studencki dyplom wdrożony do produkcji
Turkmeński sojusznik Kijowa w walce o gaz
Ustawa o Volkswagenie
Wrócił kruchy optymizm
Wysokie koszty ekspansji
Znów wirus na Krymie
Zróżnicowane płace w regionach
Zamów abonament