Menu droższe od aut
Muzyka i gotowanie to moje największe pasje. W obu można improwizować, tworzyć, bawić się smakiem lub dźwiękiem - mówi Rafał Olbrychski
Zresztą barwy jarzyn, mieszające się smaki, zapachy, smażenie czy duszenie to rodzaj muzyki – mała symfonia w kuchennym studiu. Tyle że perkusję zastępują garnki, a marchewka przypomina instrumenty dęte. Gdy gotuję z własnej, nieprzymuszonej woli, czuję się wręcz jak kompozytor. Ostatnio przyrządzałem sałatkę z rukolą, pomidorami koktajlowymi, kozim serem, octem balsamicznym i oliwą.
Dla odmiany urozmaiciłem ją prażonymi migdałami. Jeden nowy składnik całkowicie zmienił smak. Jak w piosence: gdy doda się np. sekcję smyczkową, utwór zabrzmi inaczej. Tu i tu trzeba próbować, by dojść do właściwych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta