Uwaga: przy babie nie siadać
Na dworze Sapiehów bab było tyle co dni w roku. Dziś są jednym z niewielu osiągnięć kuchni polskiej, które, obok bułki tartej‚ zrobiły światową karierę
Niekoronowaną królową świątecznego stołu jest baba. Pierwsze zapiski o niej sięgają XVII wieku. Na dworach magnackich święcone było wybuchem przepychu, jaki dziś trudno sobie wyobrazić. Na uginających się stołach oprócz dziczyzny często podawanej w całości cudnie złotawe od szafranu baby były symbolem bogactwa.
W dobie buraczanego cukru lukrowane baby stały się nieomal chlebem powszednim. Jednak na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta