Co roku wyjeżdża z naszego kraju 400 ton mięsa ze strusi
Jesteśmy potentatem w produkcji strusiny. Sprzedaż mięsa i skór z egzotycznych ptaków przynosi spore zyski
Iwona Trusewicz
Produkcja strusiego mięsa to jedna z najbardziej opłacalnych gałęzi polskiego rolnictwa. Jedna złotówka wyłożona na hodowlę tych ptaków może przynieść 1,6 zł – 1, 7 zł przychodu. Mięso strusi jest niskokaloryczne (92 kcal na 100 g) i zdrowe (znikome ilości cholesterolu). Polska produkuje go rocznie ok. 400 ton i ponad 95 proc. produkcji jedzie na eksport do Europy Zachodniej.
Ostatnie lata były jednak dla producentów słabe. Jeszcze w 2005 r. było w Polsce ok. 400 ferm, dziś – według oceny Henryka Naranowicza, prezesa Polskiego Związku Hodowców Strusi – pozostało ich ok. 100.
– Trzy lata temu ptasia grypa w RPA spowodowała zamknięcie Europy przed tanią strusiną z Afryki. Lawinowo wzrósł popyt na polskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta