Wielkanoc o smaku oliwek z marcepanem
Od 15 do 17 marca Florencja gościła w przestrzeni ekspozycyjnej dawnej stacji kolejowej im. Księcia Leopolda trzecią już wystawę „Taste” (to angielskie słowo oznacza zarówno smak, jak i próbować czy kosztować).
Podczas imprezy swoje wyroby przedstawili niezliczeni producenci dżemów i konserw‚ wędlin‚ oliwy i octów‚ serów‚ ryżu i makaronu‚ nalewek i destylatów alkoholowych‚ czekolady‚ kawy i miodów‚ po prostu tego co najlepsze na całym włoskim półwyspie.
Moim pierwszym wrażeniem było poczucie przytłoczenia ogromną ilością rzeczy‚ jak i liczbą wariantów czy odmian skądinąd dobrze znanych produktów. Nawet zdając sobie sprawę‚ że ta wystawa i tak jest niczym w porównaniu z kolosalnym „Salonem Smaku”‚ który odbywa się w Turynie. Są tam produkty gastronomiczne z całego świata. Osobiście wolę odprawianie bardziej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta