Od pióra do garnka
Bambini di Praga to restauracja w księgarni. W jednej salce przesiadują książkowe mole, w drugiej rządzą kucharze. Parują garnki z razowym spaghetti, skwierczy grillowany tuńczyk, a frytki wyskakują z oleju
W Bambini di Praga jak w Czułym Barbarzyńcy przy Dobrej pachnie książkami i kawą, a odkąd ruszyła restauracyjna kuchnia – oliwą i świeżymi ziołami. Połączyć czytanie z jedzeniem…? Sprawa wydaje się najbardziej naturalna pod słońcem. Tutejsza realizacja pomysłu wystarczy za pretekst, żeby bywać na Pradze ciągle. W jednej salce przesiadują laptopowo-książkowe mole, w drugiej parują garnki. Młodszy brat kultowego Czułego Barbarzyńcy to już prawdziwy kombinat – trochę magazyn książek z kuchnią, a trochę winny składzik. Stoły – niczym w czytelni, duże i wygodne, z jasnymi drewnianymi blatami, bez obrusów – odzyskują tutaj swoją pierwotną funkcję. Mogą służyć do jedzenia, czytania, pisania... W przestronnej, minimalistycznie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta