Milionowe inwestycje nie wystarczą
W 2007 r. Firmy zwiększyły zysk netto o niemal 40 proc. Zmagają się jednak z niestabilną sytuacją na rynku surowca, dużą konkurencją i silnym złotym
Z 600 do 834 mln zł wzrósł w ubiegłym roku łączny zysk netto firm przetwarzających mięso czerwone – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
– Branży udało się poprawić wyniki, ponieważ surowiec był tani, a ceny produktów szły w górę – mówi prof. Roman Urban z IERiGŻ. W styczniu 2007 r. przetwórnie sprzedawały szynkę gotowaną po średnio 15,46 zł za kilogram. Natomiast w grudniu w cenie 16,06 zł za kg. W minionym roku schab z kością zdrożał z 11,52 do 12,44 zł za kilogram.
Wyższe niż na zachodzie Europy ceny żywca oraz mocny złoty sprawiły, że opłacalny stał się import. Mięso z zagranicy było sprowadzane nie tylko przez sieci, ale i przetwórców. W 2007 r. import mięsa wieprzowego i przetworów do Polski wyniósł prawie 262 tys. – podaje Agencja Rynku Rolnego (ARR). Był o 40 proc. wyższy niż rok wcześniej. Kupowaliśmy je przede wszystkim w Danii, Niemczech oraz Holandii.
Z danych ARR...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta