Polskie produkty przestają być konkurencyjne
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów
RZ: W jakiej kondycji znajduje się branża mięsna?
Bogusław Miszczuk: Po ostatniej fazie nadprodukcji trzody chlewnej, która trwała dwa lata, widoczny jest w ostatnich miesiącach duży spadek pogłowia nie tylko w Polsce, ale także w całej Unii Europejskiej. Wskutek tego ceny żywca szybko idą w górę. W maju w porównaniu z kwietniem zdrożał on o 25 proc. Zapotrzebowanie na surowiec jest duże, dlatego jest bardzo prawdopodobne, że jego ceny będą rosły. Niewykluczone, że do końca sierpnia tego roku kilogram w wadze bitej ciepłej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta