Kugel (2)
Historycznie rzecz biorąc, kugle wywodzą się z Niemiec, gdzie jadano je co najmniej od XIII wieku.
I choć dziś kojarzą się głównie z deserem, to jednak te najdawniejsze były podobno pikantne. Można by o nich całą książkę napisać, bo jest ich wielka rozmaitość. Łączy je wszystkie forma zapiekanki ze znaczącym udziałem jajek, ale w kwestii pozostałych składników, a także konsystencji potrawy panuje całkowita dowolność, w ramach – oczywiście – fundamentalnych zasad kuchni koszer.
W przeciwieństwie do czulentu kugel bywa raczej dodatkiem do mięsa niż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta