Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Migdały nie tylko na słodko

18 listopada 2008 | Żydzi polscy | Piotr Bikont
źródło: stockfood

Kuchnia pod mezuzą

W księdze Genezis migdały określone są jako jedne z najlepszych owoców. To migdałowce pierwsze rozkwitały w ziemi Izraela. Nic więc dziwnego, że ich obecność na żydowskich stołach świątecznych wiąże się z bogatą symboliką. Ale poza tym, a może pośrednio właśnie dlatego, kuchnię Żydów na całym świecie cechuje szczególne upodobanie do stosowania ich w wielu potrawach, wcale nie tylko deserowych (a ich samych jest wielka mnogość).Mielonych migdałów używa się do różnych farszów, którymi nadziewa się drób albo warzywa,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8170

Spis treści
Zamów abonament