Migdały nie tylko na słodko
Kuchnia pod mezuzą
W księdze Genezis migdały określone są jako jedne z najlepszych owoców. To migdałowce pierwsze rozkwitały w ziemi Izraela. Nic więc dziwnego, że ich obecność na żydowskich stołach świątecznych wiąże się z bogatą symboliką. Ale poza tym, a może pośrednio właśnie dlatego, kuchnię Żydów na całym świecie cechuje szczególne upodobanie do stosowania ich w wielu potrawach, wcale nie tylko deserowych (a ich samych jest wielka mnogość).Mielonych migdałów używa się do różnych farszów, którymi nadziewa się drób albo warzywa,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta