Firma zaliczy do kosztów wartość darowanej żywności
Podatnicy, którzy przekażą produkty spożywcze organizacji pożytku publicznego będą mogli ująć ich wartość, jako koszt uzyskania przychodów. Takie są konsekwencje zmian przepisów, które wejdą w życie od 1 stycznia 2009 r.
Nowe regulacje zostaną wprowadzone zarówno do ustawy o PIT, jak i przepisów o podatku dochodowym od osób prawnych. Dzięki nim firmy nie będą tracić na działalności charytatywnej. Dziś w wielu wypadkach bardziej opłaca im się zniszczyć produkty spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia niż wcześniej je podarować.
Zasady odliczania
Dziś przepisy również pozwalają na rozliczenie darowizn. Podatnicy mogą odliczyć je od podstawy opodatkowania, jeśli spełnią pewne warunki. Przede wszystkim towary muszą być przekazane na cele określone w art. 4 ustawy z 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie. W przepisie tym zostały wymienione m.in.:
- pomoc społeczna, w tym pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób
- działalność charytatywna
- podtrzymywanie tradycji narodowej, pielęgnowanie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta