Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na polskim gazie gotuje się dłużej

15 stycznia 2009 | Kraj | Łukasz Zalesiński
Henryk Bartoszewski, wójt gminy Kościan jest szczęśliwy. Dzięki miejscowemu gazowi powstanie ogromna fabryka dachówek
autor zdjęcia: bartosz jankowski
źródło: Fotorzepa
Henryk Bartoszewski, wójt gminy Kościan jest szczęśliwy. Dzięki miejscowemu gazowi powstanie ogromna fabryka dachówek

Kościan korzysta z surowca z pobliskiej kopalni. Jest tańszy od importowanego, ale żeby osiągnąć ten sam efekt, trzeba go zużyć więcej. Mieszkańcy mają mieszane uczucia.

Pani Anna mieszka w centrum wielkopolskiego Kościana. Razem z rodziną zajmuje wolno stojący dom. Mieszkanie ogrzewa gazem, na gazie też gotuje. – Zimą płacimy jakieś 250 zł miesięcznie. To chyba trochę mniej niż przedtem. Ale te kilka złotych różnicy trudno zauważyć – twierdzi.

Pan Paweł zajmujący 70-metrowe mieszkanie oszczędności dostrzega. Do szczęścia mu jednak daleko. – Nowy gaz jest mniej wydajny. Zagotowanie czajnika wody trwa dłużej. O minutę, może trzy. Zmiana, niestety, jest odczuwalna – ubolewa. – Zapowiedzi były szumne i ludzie spodziewali się dużo więcej.

W 2002 r. w pobliżu 24-tysięcznego Kościana uruchomiono największą w Polsce kopalnię gazu. Eksperci szacowali, że tzw. wielkość wydobywalna tamtejszych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8217

Spis treści
Zamów abonament