Pączek musi być okrągły i słodki
Idealny pączek sprężynuje w palcach i nie ma twardej skórki. Najlepszy jest tradycyjny: z różanym nadzieniem i polany lukrem - przyznają cukiernicy.
Ale nadziane mogą być wszystkim, co słodkie: marmoladą, bitą śmietaną, adwokatem czy czekoladą. Wczoraj w nocy stołeczni cukiernicy nie zmrużyli oka. – W tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków – mówili w rozmowie z „ŻW“. Za ciastko zapłacimy średnio od 2 do 3 zł, ale są też cukiernie i restauracje, które liczą sobie aż 7 zł za sztukę. – Tanie pączki z ulicy niewiele mają wspólnego z tradycyjnym wypiekiem – mówi Anna Zaniewicz, cukierniczka. – Idealny pączek, według receptury mojej babci, jest mięciutki, po naciśnięciu „wstaje“, a nie zapada się. Smak zawdzięcza świeżym drożdżom, kolor – odpowiedniej liczbie jaj. Dodajemy spirytus,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta