Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pączek musi być okrągły i słodki

19 lutego 2009 | Życie Warszawy | Agata Sabała
Pączki powinny być mięciutkie i  z marmoladą
autor zdjęcia: Michał Walczak
źródło: Fotorzepa
Pączki powinny być mięciutkie i z marmoladą

Idealny pączek sprężynuje w palcach i nie ma twardej skórki. Najlepszy jest tradycyjny: z różanym nadzieniem i polany lukrem - przyznają cukiernicy.

Ale nadziane mogą być wszystkim, co słodkie: marmoladą, bitą śmietaną, adwokatem czy czekoladą. Wczoraj w nocy stołeczni cukiernicy nie zmrużyli oka. – W tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków – mówili w rozmowie z „ŻW“. Za ciastko zapłacimy średnio od 2 do 3 zł, ale są też cukiernie i restauracje, które liczą sobie aż 7 zł za sztukę. – Tanie pączki z ulicy niewiele mają wspólnego z tradycyjnym wypiekiem – mówi Anna Zaniewicz, cukierniczka. – Idealny pączek, według receptury mojej babci, jest mięciutki, po naciśnięciu „wstaje“, a nie zapada się. Smak zawdzięcza świeżym drożdżom, kolor – odpowiedniej liczbie jaj. Dodajemy spirytus,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8247

Spis treści
Zamów abonament