Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trzy gwiazdki w biblii smakoszy

06 marca 2009 | Styl życia | Kamilla Staszak
Sławna zupa z karczochów (82 euro za porcję)
źródło: Rzeczpospolita
Sławna zupa z karczochów (82 euro za porcję)
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita

Guy Savoy, jeden najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, opowiada o swojej restauracji Oberża XXI Wieku uhonorowanej przez Michelina

Rz: Co trzeba zrobić, aby zostać docenionym przez przewodnik Michelin?

Guy Savoy: To jest jak bieg w olimpijskiej sztafecie – lata przygotowań, żmudnej pracy, ćwiczeń, aż w końcu udaje się zdobyć medal. Tylko już następnego dnia zaczyna się kolejne, codzienne przygotowania do momentu, w którym ogłaszane są wyniki. I tak w kółko… Ważne jest zdeterminowanie.

Krytyk kulinarny „Le Figaro” Francois Simon uważa, że Michelin jest wyznacznikiem dobrego jedzenia dla tych, którzy się na nim nie znają…

To przesada. Jest wiele dobrych restauracji, które nie znajdują się w Michelin, ale zawsze znajdzie się jakiś profesjonalista, który je doceni. A w natłoku różnych miejsc warto korzystać z porad, aby mieć przynajmniej większe prawdopodobieństwo, że natrafi się na coś dobrego.

Dlaczego ktoś miałby przyjść do pana restauracji i wydać kilkaset euro, skoro może bardzo dobrze zjeść za o wiele mniejszą sumę?

Dlaczego wydaje się dużo pieniędzy na wyjście do opery, skoro można posłuchać radia? Posiłek w mojej restauracji to święto, do którego każdy powinien się przygotować także duchowo, jak do słuchania arii operowych. To nie jest zwykła stołówka, gdzie być może nawet dobrze i zdrowo...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8260

Spis treści

Po godzinach

Alternatywa z wąsem i przekąsem
Argentyna inaczej
Artystą można zostać jeszcze w szkole
Awangardowe Święto Kobiet
Bacz interpretuje Brassensa
Bajkowe życie pacynki
Barwy trzech liter
By o nim pamiętać
Ciężka praca w świetle reflektora
Delta ***
Dla córek, matek i babć
Duma Nowego Jorku
Dziewczyna z Monako
Dzieła nowe i takie, które się wciąż nie starzeją
Ekologia dla przedszkolaków
Fajne są nowości, ale nie ma to jak stary film
Feminizm na scenie
Grabaż śpiewa stare piosenki
Grać Kafkę
Indywidualistka ze śródmiejskich podcieni
Jak działa telewizja?
Japoński motyl angielskiego pacjenta
Jedna prawdziwa i dwie pseudokobiety w Iluzjonie
Kalendarium
Kibicowanie w tańcu
Kinoteka - ekstremalnie
Klasyka żartu
Kochaj i tańcz **
Kresowe tradycje i smaki
Kryzys żyje!
Magia gorących rytmów
Malutki dla małych
Mocne akcje na ekranie
Molier na urodziny
Mruczenie według widzów
Nie przeocz
Odchodzenie
Ojciec „Marsa”
Olaboga! Dzieci chcą praw
Ona musi tylko śpiewać
Plansza jak cały świat
Podróż z tekstem
Poetyckie warczenie
Posłuchajmy kłamstw
Powrót do romantyzmu
Poznawanie kultury żydowskiej
Prawda historyczna
Przedwiośnie w obiektywie
Rodzinne lekcje muzealne
Romantycznie z psem
Rusałka ***
Spodek w Warszawie
Spojrzenia na Grotowskiego
Szalony klarnecista i didżej
Teatralny off dba o widzów
Ten, który wykradł ogień bogom
Tysiąc głosów Urszuli
Watchmen. Strażnicy ***
Wokół dokumentu
Wszechstronność nie pasuje do smokingu
Wszystko z miłości
Zagrają
Zakręci nas kino lat przełomu
Śpiewający doktor od czarów
Zamów abonament