Trzy gwiazdki w biblii smakoszy
Guy Savoy, jeden najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, opowiada o swojej restauracji Oberża XXI Wieku uhonorowanej przez Michelina
Rz: Co trzeba zrobić, aby zostać docenionym przez przewodnik Michelin?
Guy Savoy: To jest jak bieg w olimpijskiej sztafecie – lata przygotowań, żmudnej pracy, ćwiczeń, aż w końcu udaje się zdobyć medal. Tylko już następnego dnia zaczyna się kolejne, codzienne przygotowania do momentu, w którym ogłaszane są wyniki. I tak w kółko… Ważne jest zdeterminowanie.
Krytyk kulinarny „Le Figaro” Francois Simon uważa, że Michelin jest wyznacznikiem dobrego jedzenia dla tych, którzy się na nim nie znają…
To przesada. Jest wiele dobrych restauracji, które nie znajdują się w Michelin, ale zawsze znajdzie się jakiś profesjonalista, który je doceni. A w natłoku różnych miejsc warto korzystać z porad, aby mieć przynajmniej większe prawdopodobieństwo, że natrafi się na coś dobrego.
Dlaczego ktoś miałby przyjść do pana restauracji i wydać kilkaset euro, skoro może bardzo dobrze zjeść za o wiele mniejszą sumę?
Dlaczego wydaje się dużo pieniędzy na wyjście do opery, skoro można posłuchać radia? Posiłek w mojej restauracji to święto, do którego każdy powinien się przygotować także duchowo, jak do słuchania arii operowych. To nie jest zwykła stołówka, gdzie być może nawet dobrze i zdrowo...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta