Co Polacy lubią najbardziej
Nie przykładamy zbyt wielkiej wagi do sposobu odżywiania się. Tylko 12 proc. Polaków próbuje odżywiać się zdrowo i starannie wybiera potrawy, które wylądują na talerzu – wynika z najnowszych badań. Co piąty Polak (21 proc.) stosuje dietę i ogranicza spożywanie mięsa. Pozostali jedzą, co popadnie
Często korzystamy z usług telepizzy, fast foodów, pijemy wysokosłodzone napoje gazowane. Większość ankietowanych uważa, że ich wiedza żywieniowa jest wystarczająca, a z informacji zawartych na opakowaniu żywności interesuje ich tylko ta, która mówi o terminie przydatności do spożycia (63 proc.). Według dr Magdaleny Białkowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia m.in. z tego powodu liczba grubasów w Polsce rośnie.
Hedoniści i troskliwe żony emerytów
Po dokładnej analizie zwyczajów żywieniowych Polaków podzielono nas na pięć grup konsumenckich. Najliczniejszą okazali się „rodzinni tradycjonaliści” (23 proc. społeczeństwa; sami gotują, pieką, posiłek jest okazją do spędzenia czasu z rodziną), zaraz za nimi – „świadomi, zgodni z trendami” (21 proc., wśród nich są np. wegetarianie) i równie liczne, a z roku na rok coraz liczniejsze grupy „nieustająco głodnych” (20 proc.) i „hedonistów” (19 proc.). Proporcjonalnie do rosnących w siłę „nieustająco głodnych” i „hedonistów” maleje w ostatnich latach dominujący niegdyś segment „troskliwych żon emerytów”. Dziś stanowi on już tylko 14 proc. ogółu społeczeństwa.
Kim są „troskliwe żony emerytów”? Wbrew pozorom nie są to towarzyszki starszych panów, choć również. To osoby rzadko młode, najczęściej kobiety będące w związku małżeńskim, z wykształceniem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta