Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Uczta na bazarze

04 kwietnia 2009 | Styl życia | Danuta Walewska
Danuta Walewska
źródło: Rzeczpospolita
Danuta Walewska
Targ rybny   w Tokio. Trzeba wstać bardzo wcześnie rano, ale można upolować najlepsze sushi
źródło: AP
Targ rybny w Tokio. Trzeba wstać bardzo wcześnie rano, ale można upolować najlepsze sushi

Najlepsze sushi jest na targu rybnym w Tokio, a pieczony kurczak na barcelońskim Mercat de Boqueria. A pyzy? Oczywiście na bazarze Różyckiego w Warszawie.

Niemal każde miasto na świecie ma swój bazar żywnościowy z kącikiem restauracyjnym. Tam je się najlepiej. Warunki spartańskie, czasem nie ma gdzie usiąść, kelnerzy mało eleganccy, najczęściej ich zresztą nie ma. Zdarza się, że aromaty kuchni mieszają się z świdrującym zapachem stoiska rybnego. To gwarancja, że to, co jemy, jest bardzo świeże.

Na Mercado Municipal w finansowej stolicy Brazylii Sao Paulo grzechem jest nie zjeść pastel de bacalao – zapiekanego w cieście, solonego i lekko zjełczałego (wiem, narażam się smakoszom) dorsza. Zgrzeszyłam, wybierając...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8285

Spis treści
Zamów abonament