Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dobre czasy dla ekożywności

05 maja 2009 | Ekonomia | Magdalena Kozmana Beata Drewnowska
W 2008 r. liczba firm uprawnionych do produkcji i sprzedaży ekożywności wzrosła o niemal 15 proc. W tym samym czasie sprzedaż ekologicznych produktów poszła w górę o 18 proc.
źródło: Rzeczpospolita
W 2008 r. liczba firm uprawnionych do produkcji i sprzedaży ekożywności wzrosła o niemal 15 proc. W tym samym czasie sprzedaż ekologicznych produktów poszła w górę o 18 proc.

Sprzedaż wzrośnie o 20 procent. Taka roczna dynamika obrotów to w czasach kryzysu rzadkość. Mimo to duzi producenci żywności na razie omijają ten segment

– Nie dostrzegamy oznak wyhamowania sprzedaży na rynku żywności ekologicznej. W pierwszym kwartale nasze przychody były o niemal jedną piątą wyższe niż rok temu – mówi „Rz” Mieczysław Babalski, właściciel wytwórni makaronu Bio z Pokrzydowa w województwie kujawsko-pomorskim.

Powody do zadowolenia ma także notowana na NewConnect spółka Symbio. Szacuje, że w pierwszym kwartale tego roku jej obroty były dwukrotnie wyższe niż przed rokiem. – Sprzedaż żywności ekologicznej zwiększa się m.in. dlatego, że jest ona coraz bardziej dostępna – wyjaśnia Artur Tymiński, wiceprezes Symbio. Jeszcze dwa lata temu jego firma...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8309

Spis treści
Zamów abonament