Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięso z Niemiec podbija Polskę

31 lipca 2009 | Ekonomia | Beata Drewnowska
źródło: Rzeczpospolita

Spada rentowność branży mięsnej. Brakuje krajowego surowca, więc firmy sprowadzają droższy z Zachodu

– To, co się dzieje na rynku surowca wieprzowego, można nazwać katastrofą – mówi Marek Piątkowski, prezes giełdowej spółki Mispol. W ciągu ostatniego roku tłuszcz twardy, który firma wykorzystuje do produkcji konserw, zdrożał pięciokrotnie. O 50 – 100 proc. poszły w górę ceny potrzebnych do ich wytworzenia elementów wieprzowych. W drugim kwartale dział Mispolu produkujący konserwy i pasztety zanotował gorsze wyniki niż w pierwszych trzech miesiącach 2009 r.

Surowiec jest rekordowo drogi, ponieważ rolnicy ograniczyli produkcję żywca. Szacuje się, że w połowie tego roku pogłowie trzody chlewnej liczyło w naszym kraju 14 mln sztuk. Było o 9 proc. niższe niż przed rokiem. –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8384

Spis treści
Zamów abonament