Mięso z Niemiec podbija Polskę
Spada rentowność branży mięsnej. Brakuje krajowego surowca, więc firmy sprowadzają droższy z Zachodu
– To, co się dzieje na rynku surowca wieprzowego, można nazwać katastrofą – mówi Marek Piątkowski, prezes giełdowej spółki Mispol. W ciągu ostatniego roku tłuszcz twardy, który firma wykorzystuje do produkcji konserw, zdrożał pięciokrotnie. O 50 – 100 proc. poszły w górę ceny potrzebnych do ich wytworzenia elementów wieprzowych. W drugim kwartale dział Mispolu produkujący konserwy i pasztety zanotował gorsze wyniki niż w pierwszych trzech miesiącach 2009 r.
Surowiec jest rekordowo drogi, ponieważ rolnicy ograniczyli produkcję żywca. Szacuje się, że w połowie tego roku pogłowie trzody chlewnej liczyło w naszym kraju 14 mln sztuk. Było o 9 proc. niższe niż przed rokiem. –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta