Mięso i ryby są gorszej jakości
Rozmowa z Agnieszką Majchrzak z biura prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Święta już niedługo, kolejki w sklepach zaczynają się ustawiać. Jak mądrze kupować, by potem nie reklamować nieświeżej żywności?
Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów inspekcja handlowa prowadzi regularne kontrole artykułów spożywczych.
W 2009 roku sprawdzała m.in. jakość oraz oznakowanie mleka, mięsa, ryb i ich przetworów oraz miodu. Skontrolowano m.in. hurtownie, centra handlowe, magazyny. Z raportu wynika, że niemal dwukrotnie wzrósł odsetek nieprawidłowości, jeśli chodzi o mięso i jego przetwory (z 8,7 do 17,7 proc.). Najczęściej okazywało się, że produkty mięsne mają niewłaściwą konsystencję, niższa jest zawartość mięsa, białka, a wyższa skrobi, skład produktu był zaś inny, niż wynikało z deklaracji producenta. Wszystkie te wykryte wady świadczą o używaniu tańszego, gorszego mięsa. Warto też wiedzieć, że prawo nie określa minimalnych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta