Kryzys nie oszczędza restauratorów: ten rok też może być trudny
Wiodący gracze rosną w siłę. Ale mniejsi mają coraz większe problemy i wypadają z rynku
Ubiegły rok miał być dla branży udany z powodu Euro 2012. Tak się jednak nie stało. Firmy nieoficjalnie przyznają, że mistrzostwa nie spełniły pokładanych w nich nadziei. Zdaniem ekspertów na ożywienie trzeba będzie jeszcze poczekać.
– Rok 2013 według wstępnych prognoz będzie rokiem stagnacji na rynku gastronomicznym. Jednak czy rok zakończy się na plusie, będzie zależało głównie od rozwoju sytuacji w polskiej gospodarce, która przekłada się na nastroje społeczne, a także od pogody w sezonie letnim – mówi Jarosław Frontczak, analityk firmy badawczej PMR.
Koszty rosną
Spowolnienie gospodarcze sprawiło, że rynek wyraźnie się podzielił. Wprawdzie wiodący gracze rosną w siłę, ale mniejsi mają coraz większe problemy i spora część z nich bankrutuje. – Należy się spodziewać dalszego spadku liczby placówek gastronomicznych w Polsce. Wiele mniejszych sieci, czy niezależnych lokali nie będzie w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta