Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Merlot

24 stycznia 2014 | Styl życia | Jerzy Mazgaj
źródło: Rzeczpospolita

Prezes Zarządu Delikatesów Alma 
Miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni

Czy szczep winogron może paść ofiarą własnej popularności? Niestety, tak. Tak poniekąd stało się z merlotem. To odmiana, która ma tego „pecha", że dobrze rośnie i owocuje zarówno w Europie, jak i poza nią. Ma fantastyczną zdolność do wchodzenia w udane kupaże choćby z cabernet sauvignon, cabernet franc, shirazem czy sangiovese, stąd czasem niesłusznie sprowadza się ją do roli cennego, ale jednak, dodatku.

To prawda, w rękach dobrego enologa odrobina merlota może zdziałać cuda i nadać winu miękkości i owocowego posmaku. Z drugiej strony, jest na rynku sporo wytworów producentów bez wyobraźni, którym się wydaje, że wino z tego szczepu zrobi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9746

Wydanie: 9746

Spis treści
Zamów abonament