Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nasza wieprzowina szturmuje stoły w Chinach

24 stycznia 2014 | Ekonomia i Rozwój
Sprzedaż zagraniczna bije kolejne rekordy
źródło: Rzeczpospolita
Sprzedaż zagraniczna bije kolejne rekordy

Żywność | Kolejne 15 zakładów mięsnych z Polski zabiega o zgodę na wejście do Państwa Środka.

Beata Drewnowska

– Chiny stają się kluczowym partnerem handlowym polskich producentów mięsa – mówi „Rz" Monika Drążek, ekonomista Banku BGŻ.

Od stycznia do listopada 2013 r. eksport naszej wieprzowiny do Państwa Środka zwiększył się czterokrotnie, do 62,3 mln euro. To wystarczyło, aby Chiny zajęły 7. miejsce wśród krajów, gdzie osiągamy najwyższą wartość sprzedaży tego mięsa.

Pod względem wielkości eksportu, z ponad 47,2 tys. ton, Chiny zajęły miejsce pierwsze. Rok wcześniej były poza pierwszą dziesiątką.

Świńskie nóżki mają wzięcie

Poszukiwane przez Chińczyków świńskie nóżki i głowy wieprzowe sprawiły, że ciągu 11 miesięcy ubiegłego roku eksport żywności i towarów rolnych z Polski do Chin zwiększył się o  150 proc., do prawie 144 mln euro. W całym 2013 r. jego wartość mogła przekroczyć 150 mln euro.

Na razie uprawnienia do eksportu na rynek chiński ma osiem przetwórni mięsa wieprzowego z Polski. Wśród nich są zakłady grupy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9746

Wydanie: 9746

Spis treści
Zamów abonament