W PRL były napoje winopodobne
Rozmowa | Elżbieta Pawłowska, członek honorowy i kierownik biura Polskiej Rady Winiarstwa
Rz: Winami wzmacnianymi spirytusem może się zainteresować fiskus. Według Ministerstwa Finansów takie produkty powinny być objęte wyższą akcyzą. Tylko czy takie wino możemy nazywać winem?
Elżbieta Pawłowska: Dodawanie spirytusu jest dozwolone. Wtedy wino staje się tzw. produktem pośrednim. Takie wina są na całym świecie. Kiedyś wino nie mogło mieć więcej niż 18 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta