Samo zdrowie grubej dyni
Pochodzi z tej samej rodziny co ogórek i melon. Jeść można sam miąższ owocu, liście, kwiaty i pestki. Największe okazy osiągają kilkaset kilogramów
Tegoroczna dyniowa rekordzistka świata ważyła 1689 funtów, czyli ponad 624 kilogramów. Pokazano ją 29 września na wystawie w Topsfield w stanie Massachusetts. Ale nie pobiła rekordu 666 kilogramów sprzed dwóch lat. W Polsce dynia jest traktowana po macoszemu. Nie ma dobrej prasy, chociaż doczekała się własnego święta. Od pięciu lat we wrześniu we Wrocławiu odbywa się organizowany przez uniwersytecki Ogród Botaniczny Dolnośląski Festiwal Dyni. W tym roku największą dynię – 250 kg – wyhodował Jan Styra ze Zdzieszowic koło Opola. To sukces zważywszy na fakt, że po raz pierwszy zasiał ją na swojej działce. Do podlewania zużywał codziennie dwieście litrów wody.
Za duża i za ciężka
Do rodziny dyniowatych należą ogórki‚ melony‚ kawony (arbuzy)‚ patisony‚ tykwy. Razem 120 rodzajów i 800 gatunków. Bania (jak dawniej nazywano dynię) jest bardzo popularnym owocem na Bliskim Wschodzie‚ w Indiach‚ Meksyku i wielu krajach Europy. To jeden z najbardziej ozdobnych owoców w naszym klimacie. Tymczasem na wsiach jedzą ją głównie świnie. Powstaje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta