Francuski sukces i polskie kłopoty szynki puławskiej
Po raz pierwszy w długoletniej historii francuskiego przewodnika dla smakoszy trafił do niego polski produkt. To szynka puławska. Niestety, w sklepach jej nie znajdziemy, bo zakład właśnie wstrzymał produkcję
We francuskich księgarniach pojawiło się 20.‚ jubileuszowe, wydanie „Guide des gourmands” (Przewodnika smakoszy). Informator o najlepszych producentach i sprzedawcach artykułów spożywczych po raz pierwszy wymienia polski produkt – szynkę puławska z FPHU Marysin.
Przewodnikiem wspierają się wybitni francuscy szefowie kuchni przy wyborze dostawców. Wstępy do „Guide des Gourmands” pisali znani kucharze‚ wśród nich uznany w świecie hiszpański Katalończyk Ferran Adria. Kiedy w 1988 r. „Guide des gourmands” ukazał się po raz pierwszy‚ pomysł robił wrażenie nostalgicznej i raczej beznadziejnej próby zatrzymania historii. Zmieniała się wtedy struktura handlu we Francji. Znikały małe sklepy mięsne i warzywniaki wypierane przez super- i gigamarkety. Kobiety pracujące – poza domem! – nie miały czasu na codzienne przechadzki z siatką po sklepikach‚ zakupy załatwiały w weekend. I za tę wygodę godziły się na żywność jakości przemysłowej – cielęcinę z baterii‚ wędliny‚ w których więcej kolorantów‚ konserwantów oraz wzmacniaczy smaku niż mięsa i tradycyjnych przypraw. Głoszono koniec rzemieślników i zapowiadano‚ że niedługo znikną i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta