Jak kapusta na podwieczorek
Ostatnio podczas zajęć językowych na Uniwersytecie Warszawskim przerabiałam ze studentami słownictwo gastronomiczne: nazwy produktów spożywczych‚ czynności kulinarnych‚ dialogów sytuacyjnych (np. w restauracji) itd.
Męczą się, biedacy‚ bo każę im ćwiczyć tłumaczenie (po włosku) wyimaginowanemu włoskiemu przyjacielowi lub przyjaciółce, co to jest bigos czy makowiec. Sporo jest przy tym zabawy‚ szczególnie gdy tłumaczy się Włochom‚ że makaron w Polsce je się także na słodko (z jabłkami czy truskawkami). Jedna studentka oburzyła się, kiedy wyjaśniałam‚ że bardzo trudno jest mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego przejść do porządku dziennego nad tym słodkim makaronem....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta