Chiński rynek nam ucieka
Ceny wieprzowiny w Chinach wzrosły dwukrotnie. Podczas gdy europejscy eksporterzy korzystają z dobrej koniunktury, polskie firmy wciąż czekają na umowę handlową
Przed letnimi igrzyskami olimpijskimi w Chinach spodziewany jest wzrost zapotrzebowania na wysokiej jakości mięso. Polskie firmy mogłyby je eksportować, gdyby nie to, że resort rolnictwa nie doprowadził do zawarcia międzypaństwowej umowy.
Chińsko-polskie porozumienie w sprawie handlu mięsem jest negocjowane od ponad roku. Wicepremier Andrzej Lepper odwiedził ten kraj w listopadzie 2006 r. i postanowił, że trzeba zwiększyć eksport polskiej żywności. Jednak od deklaracji do podpisania umowy droga okazała się wyjątkowo długa.
Polsce udało się zawrzeć z Chinami...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta