Znak Jakość Tradycja
Masło wielkopolskie zawierające w 100 procentach tłuszcz mleczny i ser smażony otrzymywany z kruszonego twarogu poddawanego naturalnemu procesowi gliwienia ze Spółdzielni Mleczarskiej Top – Tomyśl w Nowym Tomyślu to pierwsze produkty, które otrzymały znak Jakość Tradycja przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspomaganą przez Związek Województw RP.
Tym znakiem mają być wyróżniane produkty najwyższej jakości, wynikającej z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii.
– Aby zdobyć znak, produkty muszą mieć udowodnioną tradycję wytwarzania od przynajmniej 50 lat (w Unii tylko 25 lat). Produkt musi być kontrolowany „od pola do stołu” – mówi Agnieszka Świetliczna, dyrektor biura Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Do systemu mogą przystąpić wszyscy rolnicy i producenci rolni w kraju i z zagranicy.
Uczestnictwo jest całkowicie dobrowolne. Używający znaku producenci muszą prowadzić dokumentację mającą na celu zapewnienie pełnej identyfikowalności produktu (traceability). Program działa czwarty miesiąc. W najbliższym czasie oznaczone nim zostaną kolejne produkty warzywne i mięsne.
Więcej informacji: www.produktyregionalne.pl