Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Witaminy z GMO

29 kwietnia 2009 | Nauka | Izabela Filc-Redlińska bbc

Europejscy uczeni stworzyli odmianę rośliny uprawnej o niezwykle bogatych walorach odżywczych

Powstała w laboratorium kukurydza zawiera duże ilości betakarotenu, który przyczynia się między innymi do ochrony ludzkiego organizmu przed drobnoustrojami. W jej składzie jest też kwas foliowy, regulujący wzrost i funkcjonowanie komórek. Są również prekursory witaminy C (związki, które pod wpływem różnych czynników przekształcają się w witaminy). Tym samym po raz pierwszy udało się wyhodować roślinę zmodyfikowaną genetycznie o większym stężeniu trzech ważnych składników odżywczych. Dokonał tego zespół, na czele którego stał dr Paul Christou z hiszpańskiego Uniwersytetu w Lleidzie. Donosi o tym „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

– Nasze badania mają charakter filantropijny i ich celem jest pomoc ludziom w krajach rozwijających się. Chodzi zwłaszcza o region Afryki subsaharyjskiej – powiedział dr Christou stacji BBC.

Brak okładki

Wydanie: 8305

Spis treści
Zamów abonament