Rogal nie dla każdego
Cukiernicy walczą w UE o prawo produkcji tradycyjnego przysmaku
Prawdziwy rogal świętomarciński musi być wykonany z półfrancuskiego ciasta, posmarowany pomadą (rodzaj lukru), posypany orzechami i mieć nadzienie z białego maku. Prawidłowe wymiary: 14 cm długości, 10 cm szerokości i 7 cm wysokości, waga między 200 g a 250 g.
Takie rogale wypieka się np. w Poznaniu i w Międzychodzie. Ale tylko te pierwsze można nazywać świętomarcińskimi. Dlaczego? Bo tak wynika z certyfikatu produktu regionalnego UE.
Wypieki i powstanie
O unijny stempel mogą się ubiegać producenci rogali z niemal całej Wielkopolski. Niemal, bo takiego prawa nie mają cukiernicy z pięciu granicznych powiatów. Powód? Nie zawsze były w Wielkopolsce i nie udokumentowały dostatecznie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta