Zupa za złotówkę
Masowo powstawały w czasach PRL, gdy władza chciała zapewnić społeczeństwu tanie jedzenie. Dziś przegrywają konkurencję z zachodnimi sieciami fast foodów
Większość barów mlecznych to zapyziałe miejsca, gdzie panie w fartuchach i czepkach na głowie od dziesięcioleci serwują te same dania. Miłośnikom filmów Stanisława Barei kojarzą się pewnie ze słynną sceną z „Misia” – miskami przykręconymi na stałe do blatów i sztućcami na metalowych łańcuchach.
Trzeba było dwóch szwedzkich reżyserek Teresy Mörbvik i Ewy Einhorn, żeby spojrzały na polskie bary mleczne z dystansem. W swoim świetnym, nastrojowym filmie pokazują...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta