Weekend w słońcu i lazurze
Najlepszy sposób na rozpoczęcie wizyty w Nicei to wyprawa na ostrygi!
Kelner przynosi tuzin leżących na lodzie otworzonych muszli i wręcza mi specjalny widelczyk do oddzielania mięczaka od skorupy.
Przy stolikach wokół przeważają rodowici mieszkańcy Nicei. Mająca ponad 100 lat restauracja de Turin na placu Garibaldiego to najlepsze miejsce w mieście, by skosztować owoców morza. Swobodna atmosfera, stoliki ustawione na chodniku, szum rozmów i przysmaki ledwo co wyłowione z morza. Ryby, kraby, homary, kalmary, omułki, krewetki, ostrygi…
Mięczak ląduje w moich ustach, zalewam go odrobiną morskiej wody z muszli, chwilę trzymam na języku i wreszcie połykam. Łyk białego wina, by...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta