Awitaminozy już się nie zdarzają
Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają zachować zdrowie, chronią przed stresem, dodają sił. Ich źródłem powinna być urozmaicona dieta
Menu bogate w warzywa, owoce, nasiona, kasze, orzechy i kiełki, tłuszcze roślinne i ryby dostarcza wszystkich potrzebnych substancji. Jeśli produkty są świeże, nieprzetworzone, a jarzyny i owoce różnorodne, wówczas nie trzeba się martwić o niedobór składników odżywczych. – A niestety, chętniej kupujemy suplementy niż przepisane przez lekarza lekarstwa. Po tego typu preparaty sięgają zwykle osoby zamożne, które na pewno stać na kapustę, marchewkę albo jabłka. Lepiej więc czerpać witaminy z pożywienia niż z apteki, gdyż te naturalne lepiej się wchłaniają i nie ma możliwości ich przedawkowania – wyjaśnia Anna Senderska, specjalista medycyny rodzinnej, dietetyk w Centrum Medycznym Enel-Med. Nie zaleca się stosowania suplementów przez cały czas, lepiej zadbać o prawidłowo skomponowaną dietę.
Seniorzy i sportowcy mogą łykać pigułki
Witaminy dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i grupa witamin B). Pierwsze występują głównie w maśle, tranie, żółtku, mleku i olejach roślinnych, drugie w mięsie, produktach zbożowych, jarzynach i owocach. – Częściej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta