Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Warzywa i owoce nie tylko w sezonie

24 września 2010 | Na zdrowie | Agnieszka Usiarczyk
Warzywa powinniśmy jeść codziennie podczas trzech posiłków
źródło: Silit
Warzywa powinniśmy jeść codziennie podczas trzech posiłków
autor zdjęcia: Seweryn Sołtys
źródło: Fotorzepa

Dziś trudno ustrzec się przed chemicznymi substancjami, których używa się, by owoce i warzywa ładniej wyglądały i dłużej były świeże. Gdzie najlepiej je kupować, by mieć pewność, że jemy zdrowo?

Anna Lewitt: Najzdrowsze są warzywa i owoce z upraw ekologicznych objętych odpowiednimi wymogami, które wykluczają stosowanie szkodliwych środków chemicznych. Niestety, żywność z takich upraw jest często trudno dostępna i o wiele droższa. Pozostają bazary i supermarkety. Na targu można kupić lepszej jakości i świeższe towary niż w centrach handlowych. Najważniejsze to dokładnie myć kupione produkty, gdyż na skórkach, np. pomidorów czy jabłek, jest najwięcej środków chemicznych.

Po czym poznać, że dane warzywo było mocno nawożone?

Bardzo ciężko jest odróżnić te mniej nawożone od bardziej nawożonych. Pamiętajmy jednak o tym, że w naturze bywa różnie, to znaczy warzywa i owoce mają różne wymiary, odcienie, kształty. Często występują jakieś skazy na skórce czy ślady bytowania owadów. Jeśli owoce i warzywa są piękne, lśniące, wszystkie wyrośnięte...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8735

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament