Warzywa i owoce nie tylko w sezonie
Dziś trudno ustrzec się przed chemicznymi substancjami, których używa się, by owoce i warzywa ładniej wyglądały i dłużej były świeże. Gdzie najlepiej je kupować, by mieć pewność, że jemy zdrowo?
Anna Lewitt: Najzdrowsze są warzywa i owoce z upraw ekologicznych objętych odpowiednimi wymogami, które wykluczają stosowanie szkodliwych środków chemicznych. Niestety, żywność z takich upraw jest często trudno dostępna i o wiele droższa. Pozostają bazary i supermarkety. Na targu można kupić lepszej jakości i świeższe towary niż w centrach handlowych. Najważniejsze to dokładnie myć kupione produkty, gdyż na skórkach, np. pomidorów czy jabłek, jest najwięcej środków chemicznych.
Po czym poznać, że dane warzywo było mocno nawożone?
Bardzo ciężko jest odróżnić te mniej nawożone od bardziej nawożonych. Pamiętajmy jednak o tym, że w naturze bywa różnie, to znaczy warzywa i owoce mają różne wymiary, odcienie, kształty. Często występują jakieś skazy na skórce czy ślady bytowania owadów. Jeśli owoce i warzywa są piękne, lśniące, wszystkie wyrośnięte...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta