Windą mimo szabasu
„Koszerna wieprzowina” to kolejny pomysł na ominięcie zakazów judaizmu
Zgodnie z zasadami koszerności Żydzi nie mogą jeść wieprzowiny. Mimo to w Izraelu powstaje wiele restauracji – często prowadzą je imigranci z Rosji – w których podawane są zakazane dania. Powoduje to oburzenie pobożnych Żydów. Problem postanowił rozwiązać naczelny rabin Izraela Jona Metzger. Dzięki niemu już niedługo wszyscy Żydzi będą mogli "legalnie" delektować się smakiem schabowego.
Zamierza on zezwolić na import z Hiszpanii genetycznie zmodyfikowanych gęsi, którym naukowcy nadali smak wieprzowiny. Podobno trzech nieżydowskich szefów kuchni spróbowało już mięsa i uznało, że smakuje tak samo jak bekon. – Żydowskie prawo nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta