Czekanie na inwestora
Żywieckie Zakłady Przetwórcze
Czekanie na inwestora
60 proc. ich produkcji to "krówki", ciągnące się karmelowe cukierki, ręcznie pakowane, od maja do grudnia wytwarzane na dwóch zmianach, w sumie ok. 700-800 ton rocznie. Dzięki zbytowi na nie i obrotom ok. 3 mln zł za ostatnie dwa lata Żywieckie Zakłady Przetwórcze przetrwały i nie musiały likwidować zakładu zatrudniającego prawie 100 osób.
Być może jeszcze w tym roku przedsiębiorstwo zostanie sprzedane, gdyż organ założycielski -- wojewoda bielski ogłosił zaproszenie do rokowań i zbiera oferty kupna. Przedstawiciele Wydziału Przekształceń Własnościowych Urzędu Wojewódzkiego w Bielsku-Białej nie chcą rozmawiać o kondycji zakładu ani o oczekiwaniach wobec nabywcy. "Rz" dotarła do potencjalnego właściciela -- wie on, co chce produkować, ma pieniądze, sieć dystrybucyjną i doświadczenie w produkcji i sprzedaży na zagranicznych, wymagających rynkach, czego nie posiada zakład w Żywcu. Wie też, ile może zapłacić za firmę. Czy jego szacunki są zbieżne z oczekiwaniami urzędu, będzie wiadomo w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta