Gastronomia: potrzebne zezwolenie na sprzedaż alkoholu
Restauracja powinna zostać urządzona zgodnie z wymogami sanitarnymi. Wymagane jest pozwolenie na użytkowanie wydane przez sanepid
Prowadzenie restauracji, pubu czy punktu małej gastronomii to rodzaj biznesu, na który decyduje się wiele osób zakładających własną firmę. Z uwagi na to, że konkurencja na rynku usług gastronomicznych jest dzisiaj bardzo duża, otworzenie takiej działalności musi być dobrze przemyślane.
Podstawową kwestią jest lokalizacja restauracji i w zależności od niej sprofilowanie oferty na określonych klientów. Dla przykładu restauracja serwująca indyjskie potrawy może mieć problemy z utrzymaniem się w trzydziestotysięcznym mieście. Zainteresowaniem może tam cieszyć się natomiast punkt oferujący jedzenie włoskie, w tym pizzę. Przedsiębiorca powinien też zadbać o gustowny wystrój (może zasięgnąć porady projektanta) i zatrudnić profesjonalny personel. Wśród pracowników najważniejszą osobą w tym biznesie jest zawsze szef kuchni.
Przepisy wymagają, by budynek lub lokal, w którym ma być prowadzona restauracja, znajdował się w dobrym stanie technicznym (np. miał skuteczną i cichą wentylację), spełniał...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta