Polak gwiazdą francuskiej kuchni
Smakowite przepisy z historią do kupienia. Na aukcji licytowane będą zabytkowe poradniki kucharskie.
Nasze babcie były świetnymi kucharkami, bo stosowały przepisy z poradników legendarnych kucharek, Lucyny Ćwierciakiewicz i Anny Ciundziewickiej. Książki te będziemy mogli wylicytować 11 maja na aukcji Krakowskiego Antykwariatu Naukowego (www.antkrak.krakow.pl.
Od 2 tys. złlicytowane będzie dzieło Anny Ciundziewickiej. Ma ono niezwykły tytuł: „Gospodyni litewska czyli nauka utrzymywania porządnie domu i zaopatrzenia go we wszystkie przyprawy, zapasy kuchenne, apteczkowe i gospodarskie, tudzież hodowania i utrzymywania bydła, ptastwa i innych żywiołów, według sposobów wyprobowanych i doświadczonych, a razem najtańszych i najprostszych".
Tytuł zapowiada rozkoszną lekturę. Do przeczytania mamy 522 strony! Książkę w 1888 roku po raz dziewiąty wydała w Warszawie oficyna Gebethner i Wolff.
Kolejnym przebojem aukcji będzie poradnik Lucyny Ćwierciakiewicz „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, likierów, marynat, ciast i t. p." To 22. z kolei wydanie z 1913 roku (cena wyw. 600 zł). Od 600 zł licytowana będzie książka tej samej autorki „365 obiadów". To wydanie 20., opublikowane we Lwowie w 1907 roku.
Dobra lokata
Poradniki nauczą nas nie tylko co jeść, ale co i jak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta