Uprawy warzyw i laboratoria
Po raz siedemnasty EY wyróżniło najlepszych polskich przedsiębiorców. Andrzej pałasz
Tym razem nagrodę EY Przedsiębiorca Roku otrzymał Artur Rytel, założyciel grupy spółek specjalizujących się w nowoczesnych uprawach warzyw, ich przetwórstwie i logistyce chłodniczej. – Rozpoczął od sprzedaży świeżych warzyw na lokalną skalę, a wraz ze wzrostem firmy i ekspansją zagraniczną doprowadził do niewiarygodnej perfekcji usługi logistyczne, które zapewniają świeżość produktu – komentuje Marek Jarocki, audytor konkursu EY Przedsiębiorca Roku.
W kategorii Nowe Technologie/Innowacyjność zwyciężył Bartosz Kubik, założyciel Ekoenergetyka-Polska, natomiast w kategorii Nowy Biznes nagrodę otrzymali twórcy Laparo, tj. Mateusz Juszczak, Radosław Nowosielski i Mateusz Rulewicz.
Nagroda specjalna powędrowała do twórcy spółki Diagnostyka Jakuba Swadźby za „zbudowanie największej w Polsce sieci, pozwalającej milionom pacjentów rocznie wykonywać najwyższej jakości badania".
Zwycięzca polskiej edycji konkursu będzie reprezentować Polskę podczas finału w Monte Carlo.