Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

NSA: słodycz pochodząca z natury jednak bez podatku

11 stycznia 2023 | Prawo co dnia | Aleksandra Tarka

Cukry występujące w napojach naturalnie np. w związku z fermentacją nie są objęte opłatą cukrową.

Naczelny Sąd Administracyjny wydał przełomowy wyrok w sprawie specjalnej opłaty cukrowej, zwanej też podatkiem od cukru. Uznał, że nie można jej naliczać od naturalnej słodyczy, która powstaje w napojach np. w związku z fermentacją. To bardzo ważne orzeczenie zwłaszcza dla branży piwowarskiej, której przedstawiciele dotąd przegrywali spory przed wojewódzkimi sądami administracyjnymi (WSA). Sądy pierwszej instancji nie widziały bowiem problemu, żeby tę specyficzną daninę wyliczać zarówno od cukrów dodanych w procesie produkcji, jak i tych naturalnych.

Gorzka wykładnia

Sprawa dotyczyła opłaty wprowadzonej od 1 stycznia 2021 r. nowelizacją ustawy o zdrowiu publicznym, którą ustawodawca co do zasady objął sztucznie dosładzane napoje oraz te z dodatkiem kofeiny i tauryny. Taki „słodki podatek” miał zmienić nawyki żywieniowe Polaków i zachęcić ich do wyboru zdrowszych produktów. Bardzo szybko okazało się jednak, że w praktyce nowe przepisy wywołują wiele wątpliwości. Co zaowocowało...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12467

Wydanie: 12467

Spis treści

Komunikaty

Zamów abonament