NSA: słodycz pochodząca z natury jednak bez podatku
Cukry występujące w napojach naturalnie np. w związku z fermentacją nie są objęte opłatą cukrową.
Naczelny Sąd Administracyjny wydał przełomowy wyrok w sprawie specjalnej opłaty cukrowej, zwanej też podatkiem od cukru. Uznał, że nie można jej naliczać od naturalnej słodyczy, która powstaje w napojach np. w związku z fermentacją. To bardzo ważne orzeczenie zwłaszcza dla branży piwowarskiej, której przedstawiciele dotąd przegrywali spory przed wojewódzkimi sądami administracyjnymi (WSA). Sądy pierwszej instancji nie widziały bowiem problemu, żeby tę specyficzną daninę wyliczać zarówno od cukrów dodanych w procesie produkcji, jak i tych naturalnych.
Gorzka wykładnia
Sprawa dotyczyła opłaty wprowadzonej od 1 stycznia 2021 r. nowelizacją ustawy o zdrowiu publicznym, którą ustawodawca co do zasady objął sztucznie dosładzane napoje oraz te z dodatkiem kofeiny i tauryny. Taki „słodki podatek” miał zmienić nawyki żywieniowe Polaków i zachęcić ich do wyboru zdrowszych produktów. Bardzo szybko okazało się jednak, że w praktyce nowe przepisy wywołują wiele wątpliwości. Co zaowocowało...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta