Amazonia od kuchni
Amazonia od kuchni
10 oryginalnych potraw kuchni amazońskiej
Ogon iguany, wędzony pancernik, głowa dzikiej świni, koktajl z krowich oczu, pieczone mrówki, smażone piranie, sznycel z tapira i potrawka z żółwia - brzmi egzotycznie? A to najbardziej powszednie potrawy w amazońskiej dżungli - TEKST I ZDJĘCIA BEATA PAWLIKOWSKA
palny styczeń, Argentyna. Siedzę z rodziną Vazquez w ogródku i rozmawiamy o życiu. Rafael opowiada, jak uczył się grać na gitarze, a ja słucham, ale jakby coraz mniej pilnie. Z tyłu na stole stoją trzy wielkie słoiki zakryte ściereczkami. Rafael pokazuje swoją gitarę, a ja jednym okiem zerkam na niego, a drugim raz po raz na słoiki. Co w nich jest? Co się marynuje schowane przed ostrym argentyńskim słońcem? Dlaczego stoją na stole, a nie w kuchni, w spiżarni albo jeszcze gdzieś indziej? Nie chcę być ciekawska, nie pytam, ale nie mogę się powstrzymać od zerkania. Rafael odkłada gitarę, wstaje i mówi:
- A to pewnie znasz? - i bierze do ręki pierwszy z tych tajemniczych słoików. - Bo to przyszło do nas z Europy.
Podchodzę bliżej, patrzę, nie wierzę własnym oczom. W słoiku biegają małe brązowe żuczki. Na dnie leży warstwa żywych białych larw, a powyżej harcuje stado błyszczących robaków.
- Dostaliśmy parkę z Europy - mówi Rafael. - I od razu założyliśmy własną hodowlę....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta