Coraz większy rarytas
Spożycie mleka w gospodarstwach domowych
Coraz większy rarytas
Z codziennego napoju mleko w wielu miejskich gospodarstwach domowych staje się dodatkiem do kawy, deserów isubstytutem śmietanki. Zniknęło ze szkół i -- wraz z barami mlecznymi -- z miast. Jedynie na wsi, w gospodarstwach rolnych, spożycie mlecznych napojów utrzymuje się na poziomie dwukrotnie wyższym niż w miastach, a nawet wzrasta (tab. 1) .
Mieszkańcy wsi, mając bezpośredni dostęp do mlecznej rzeki, nie płacą za dodatkowe składniki ceny detalicznej: opakowania, koszty produkcji, transportu i dystrybucji, które w największym stopniu decydują o wzroście cen.
Prosto od krowy
Przeprowadzane przez GUS badania budżetów gospodarstw domowych wykazują ciągły spadek spożycia mleka w ostatnich kilku latach (bez mleka przerobionego na masło) . W pierwszym półroczu ub. r. konsumpcja obniżyła się o około 5 procent, wdrugim zjawisko to jeszcze się pogłębiło. Jednak szczegółowa analiza rodzajów gospodarstw domowych (tab. 1) wyraźnie wskazuje, że obniżenie wystąpiło głównie w gospodarstwach pracowniczych, osób pracujących na własny rachunek i utrzymujących się ze źródeł niezarobkowych. W gospodarstwach chłopów-robotników nastąpił niewielki wzrost spożycia mleka. W gospodarstwach rolników i emerytów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta