Gość w dom
Karol Okrasa, kucharz, twórca i gospodarz kulinarnego programu telewizyjnego
Raz zdarzyło mi się, że wpadli do mnie znajomi, a ja nie miałem zrobionych zakupów. Wyjąłem wszystko, co miałem, a były to marchewki, jajka, kawałek gorzkiej czekolady i kostka białego sera. Upiekłem z tego babeczki marchewkowe z serem w środku, z odrobiną czekolady, posypane tartym imbirem.
Na ogół jednak staram się mieć w szafce dobrej jakości oliwę i makarony, z których szybko można ugotować smaczne danie dla niezapowiedzianych gości. Dbam, aby w lodówce były również jajka, masło, twardy ser, np. parmezan lub owczy, włoski pecorino, cytryny i pomidory. Długo świeżość zachowują imbir, czosnek i trawa cytrynowa, które są świetnymi przyprawami. Na parapecie hoduję zioła, dodaję je do wszystkich potraw. Szczególnie lubię kolendrę. Z tych produktów szybko można ugotować pastę, np. z oliwą i czosnkiem, posypać startym serem i ziołami. Jeśli ma się w domu jeszcze sałatę rzymską lub lodową albo szpinak, można ją zrobić np. z pomidorami i sosem winegret i podać jako dodatek do makaronu lub na przystawkę. Dobrze zawsze mieć pod ręką bakłażana i cukinię, które można piec, smażyć, grillować lub podawać na surowo w sałatce.
Osobom, które nie potrafią gotować, a chciałyby podjąć gości, radzę, by zaczęły od sałatek. Wyglądają efektownie i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta