Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gość w dom

15 maja 2008 | Piąta Aleja | Agnieszka Usiarczyk
autor zdjęcia: Adam Jagielak
źródło: Rzeczpospolita

Karol Okrasa, kucharz, twórca i gospodarz kulinarnego programu telewizyjnego

Raz zdarzyło mi się, że wpadli do mnie znajomi, a ja nie miałem zrobionych zakupów. Wyjąłem wszystko, co miałem, a były to marchewki, jajka, kawałek gorzkiej czekolady i kostka białego sera. Upiekłem z tego babeczki marchewkowe z serem w środku, z odrobiną czekolady, posypane tartym imbirem.

Na ogół jednak staram się mieć w szafce dobrej jakości oliwę i makarony, z których szybko można ugotować smaczne danie dla niezapowiedzianych gości. Dbam, aby w lodówce były również jajka, masło, twardy ser, np. parmezan lub owczy, włoski pecorino, cytryny i pomidory. Długo świeżość zachowują imbir, czosnek i trawa cytrynowa, które są świetnymi przyprawami. Na parapecie hoduję zioła, dodaję je do wszystkich potraw. Szczególnie lubię kolendrę. Z tych produktów szybko można ugotować pastę, np. z oliwą i czosnkiem, posypać startym serem i ziołami. Jeśli ma się w domu jeszcze sałatę rzymską lub lodową albo szpinak, można ją zrobić np. z pomidorami i sosem winegret i podać jako dodatek do makaronu lub na przystawkę. Dobrze zawsze mieć pod ręką bakłażana i cukinię, które można piec, smażyć, grillować lub podawać na surowo w sałatce.

Osobom, które nie potrafią gotować, a chciałyby podjąć gości, radzę, by zaczęły od sałatek. Wyglądają efektownie i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8014

Spis treści

Ekonomia

AIG: Greenberg wzywa akcjonariuszy do bojkotu
Agora przejęła Trader.com
Axa Ubezpieczenia: 15 tysięcy polis
Biopaliwa nakręcają ceny cukru
Będzie „The Sun” po polsku?
Ceny docelowe banków w dół
Chemik na poczcie
Cyfrowy Polsat testuje nowe usługi
Cytat dnia: Marek Sawicki, minister rolnictwa
Czas dogonić Europę
Czy ktoś jeszcze wierzy w szybkie przyjęcie euro?
Deweloperów czeka trudny okres
Dlaczego kwartalne wyniki PGNiG zaskoczyły inwestorów?
Dobre perspektywy KGHM
Dziura budżetowa pojawi się już w maju
Gorący rynek klimatyzatorów
Helios idzie w lipcu na giełdę
Inflacja wsparła złotego i dług
KBC Securities radzi kupować
Kalendarium gospodarcze
Kapitał narodowy – ostatnia szansa
Kolejna emisja przełożona
Koniec transformacji
Kopalnie mogą zapłacić gminom 700 mln złotych
Kryzys w USA uderzył w Deutsche Post
Kupcy stracili na Schengen
Liczba dnia: 25 proc. Polaków oczekuje poprawy
Lokaty nie są konkurencją dla funduszy
MFW: poprawa nieprędko
Niższy zysk Multimediów
Nowy fundusz skupi się wyłącznie na NewConnect
Opóźniony przetarg na mobilną TV
PZU bez głównego ekonomisty
Piractwo kosztuje
Przedsiębiorcy stanęli w kolejce po pieniądze z UE
Przejściowa epoka minęła, nadchodzi czas stabilizacji
Pół miliarda na szkockie i irlandzkie trunki
Rainbow Tours przejmuje
Rekordowy rok Sony
Rekordowy rok na rynku książki
Resort Skarbu zaniedbał farmację
Spółki paliwowe na fali
Szortyka w ARP
TVN pójdzie do sądu?
Tak dla spółki CEZ-MOL
Tanieje ropa, ceny cynku wciąż w górę
Tauron z koncesją
Totalizator na Służewcu
Turystów stać na więcej
UE: czas na zmianę polityki rolnej
Uprawnienia pracownicze
Utrzymana rekomendacja dla BRE
WSJ: część GE na sprzedaż
Wawel – 7 zł dywidendy
Wolniejszy wzrost cen
Zapaść akcji TelForceOne
Zmiany w radzie PGE
Zmniejszenie biurokracji obniży koszty firm
Zysk ING zaskoczył analityków
Zysk PGNiG o 179 mln zł lepszy od prognoz
Zamów abonament