Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Potrawy z rodowodem

04 października 2008 | Styl życia | Barbara Kaniewska
Boeuf  Stroganoff
źródło: Rzeczpospolita
Boeuf Stroganoff
Babka  Savarin
źródło: Rzeczpospolita
Babka Savarin
Sałatka  Waldorf Astoria
źródło: Rzeczpospolita
Sałatka Waldorf Astoria
Waldorf Astoria
źródło: Rzeczpospolita
Waldorf Astoria
Kanapka
źródło: Rzeczpospolita
Kanapka
Deser lodowy Melba
źródło: Rzeczpospolita
Deser lodowy Melba
Helena Porter Mitchell
źródło: Rzeczpospolita
Helena Porter Mitchell
Naleśniki  Suzette
źródło: Rzeczpospolita
Naleśniki Suzette
John Sandwich
źródło: Rzeczpospolita
John Sandwich
Aleksaner Dumas
źródło: Rzeczpospolita
Aleksaner Dumas
Sos  Beszamel
źródło: Rzeczpospolita
Sos Beszamel
Grahamka - Sylvester Graham
źródło: Rzeczpospolita
Grahamka - Sylvester Graham
Gruszki - Piękna Helena
źródło: Rzeczpospolita
Gruszki - Piękna Helena
Pizza - Margherita
źródło: Rzeczpospolita
Pizza - Margherita
Polędwica  Chateaubriand
źródło: Rzeczpospolita
Polędwica Chateaubriand

By upamiętnić wielkich tego świata‚ nie tylko stawiano im pomniki. Ich imionami nazywano potrawy. Znamy je świetnie z restauracyjnych menu. Są dania poświęcone królom‚ politykom‚ pięknym kobietom‚ artystom.

Wiele nazw upamiętnia samych autorów potraw‚ niekoniecznie zawodowych kucharzy‚ ale po prostu smakoszy. Aleksander Dumas gotował dla przyjemności, a lord Sandwich obżerał się w czasie gry w karty i wynalazł podstawę dzisiejszego fast foodu. Barbara I. Kaniewska serwuje menu z nazwiskami na talerzu. Za tydzień część druga niezapomnianych dań.

Boeuf - Stroganoff

Niezwykle popularne danie w lepszych restauracjach w czasach PRL. To potrawka z polędwicy wołowej z cebulą‚ białym winem i śmietaną. Powstało wiele jej wersji‚ a do tej najbardziej znanej u nas dodaje się pieczarki‚ musztardę i sok z cytryny. Ma nieprawidłowo pisaną nazwę Strogonow. Stroganoff to nazwisko starej rosyjskiej rodziny bogatych kupców i mecenasów sztuki z Petersburga. Autorem tej potrawy był podobno Marc-Antoine Careme‚ nadworny kucharz cara Aleksandra I‚ angielskiego króla Jerzego IV‚ barona Rotshilda i Maurice’a de...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8134

Spis treści
Zamów abonament