Pyszna jak włoska, wyrafinowana jak francuska
- Centrum miasta powinno być bastionem kuchni regionalnej‚ chociażby ze względu na turystów‚ ale wolałabym, żeby ewentualne zakazy uderzały tylko w tzw. kebaby‚ chińszczyznę i hamburgerownie, dopuszczając kuchnię zagraniczną stojącą na najwyższym poziomie - mówi w rozmowie z "Rz" Magdalena Gessler, znana warszawska restauratorka
Rz: Władze włoskiego miasta Lukka w Toskanii chcą zamykać znajdujące się w centrum miasta lokale oferujące obcą kulturowo kuchnię. Czy to jest dobry sposób na promowanie restauracji serwujących rodzime potrawy?
Magdalena Gessler: Nie jestem zwolenniczką tak bezwzględnej ortodoksji kulinarnej. Oczywiście centrum miasta powinno być bastionem kuchni regionalnej‚ chociażby ze względu na turystów‚ ale wolałabym, żeby ewentualne zakazy uderzały tylko w tzw. kebaby‚ chińszczyznę i hamburgerownie, dopuszczając...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta