Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Specjały epoki kartofla

05 marca 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
źródło: stockfood

Ziemniaki dotarły na Wileńszczyznę w drugiej połowie XVIII wieku za sprawą Prusaków. Jędrzej Kitowicz w „Opisie obyczajów...” wspomina, że nowi osadnicy z Zachodu „przyuczeni w swoich krajach żyć niemal samymi kartoflami, najbardziej polskim chłopom, a od tych szlachcie apetyt naprawili, tak że na końcu panowania Augusta III kartofle znajome wszędzie w Polszcze, w Litwie i na Rusi”.

Rozpowszechniły się na dobre dopiero w XIX wieku, stając się mocną konkurencją dla „blina naszego codziennego”. Dlatego też opowiadając tu o blinach, pominąłem przepis na ziemniaczane, bo one raczej należą do rodziny placków i wypieków ziemniaczanych, jak kugelis czy cepeliny i inne kluchy.

Bliny ziemniaczane bywały bardzo różne, jedne z ziemniaków gotowanych, jak w poniższym przepisie, inne z surowych albo mieszane. Mogły zawierać drożdże lub nie i mąkę w rozmaitych proporcjach, w niektórych domach preferowano kartoflane bliny, które nie różniły się niczym od placków ziemniaczanych popularnych w innych rejonach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8259

Spis treści
Zamów abonament