Kuchnia w zgodzie z organizmem
Mięso przede wszystkim z ryb morskich, chleb razowy, warzywa i oliwa z oliwek to podstawowe produkty w kuchni wellness. Zgodnie z tą filozofią jeść należy tylko to, co służy zdrowiu, a eliminować to, co mu szkodzi. Żadnych półśrodków
Już 5 tys. lat temu, w okresie narodzin Ayurvedy, czyli hinduskiej medycyny naturalnej, ludzie zauważyli, że decydujący wpływ na stan ich zdrowia ma dieta. I dziś wiele nowych filozofii kieruje się zasadami Ayurvedy: jedzenie powinno odbywać się bez pośpiechu i stanowić ucztę dla zmysłów. Zdrowy sposób odżywiania to jedno z głównych zadań modnego obecnie stylu życia wellness. Odwołuje się do filozofii wellness stworzonej pół wieku temu przez amerykańskiego doktora nauk medycznych Halberta Donna. Swoją teorię oparł na połączeniu dwóch pojęć: fitness i dobre samopoczucie. Twierdził, że ciało i umysł powinny zawsze pozostawać w równowadze. Zgodnie z filozofią wellness powinniśmy przede wszystkim dobierać takie produkty żywnościowe, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim żywność bogata w optymalne ilości witamin i minerałów, unikać należy zaś tych, które szkodzą. Twórca filozofii wellness mówił: traktuj swoje ciało z należytym szacunkiem i karm je tylko tym, czego potrzebuje.
Nie light i nie eko
Jak więc ułożyć dietę wellness? Zacznijmy od zmiany sposobu myślenia na temat własnego odżywiania. – Warzywa z ekologicznych upraw są zdrowe i te powinny się znaleźć w naszej nowej diecie. Szynka zrobiona ze świni wyhodowanej w ekogospodarstwie rzeczywiście jest mniej szkodliwa dla...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta