Słaby złoty pomógł żywności
Po raz pierwszy od wejścia Polski do Unii Europejskiej spadł eksport artykułów rolno-spożywczych. Spadek byłby większy niż kilka procent, gdyby nie osłabienie polskiej waluty
– Spadek eksportu rolno-spożywczego w 2009 r. nie jest zaskoczeniem. Już koniec 2008 r. przyniósł gwałtowne załamanie światowego handlu. Do dnia dzisiejszego obroty handlowe nie wróciły do poziomów sprzed tego załamania – mówi Adam Antoniak, starszy ekonomista Banku BPH. W 2009 r. wartość eksportu rolno – spożywczego wyniosła ok. 11,2 mld euro. Według wstępnych obliczeń Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA) była ona o ok. 4,4 proc. niższa niż w 2008 r. Natomiast szacunkowe wyliczenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że skurczyła się ona o 2,2 proc. W obu przypadkach szacowany spadek jest mniejszy od prognozowanego przez ekonomistów w 2009 r. Powód? – Ceny transakcyjne nie spadły tak znacznie, jak można było się spodziewać – komentuje Wiesław Łopaciuk z IERiGŻ.
Dla naszych eksporterów najbardziej dotkliwe było spowolnienie gospodarcze w Unii Europejskiej, która jest największym odbiorcą naszej żywności. O kilkanaście procent zmalała sprzedaż polskich towarów do Niemiec. Trafia tam ok. 20 proc. artykułów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta